יותר ויותר הייטקיסטים מחפשים משמעות ובוחרים בעבודה עם תרומה חיובית: חברות מדיקל
מאת: כתב מערכת
תחום המדיקל - חברות הזנק וחברות הייטק מבוססות שעוסקות בפיתוח מוצרים לשוק הרפואי (healthcare) - מסעיר את הדמיון ומבטיח עתיד (ואפילו הווה) של פתרונות מתקדמים וחדשניים לבעיות רפואיות, כמו איברים ביוניים, ננו-רובוטים, חיישנים שמדברים עם הסלולר ורפואה מרחוק. בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשי הייטק מביעים העדפה ברורה לעבוד במגזר המדיקל, וזה משמעותי מאוד בישראל, שהיא מעצמת מדיקל.
מכשירי הנשמה, CT, MRI, קוצבי לב, משאבות אינסולין, מערכות תומכות ניתוחים ועוד ועוד - כולם מפותחים בארץ, בעיקר בעמק הסיליקון הרפואי שבצפון, על ידי חברות מקומיות, חלקן כאלו שנרכשו ומהוות שלוחות של חברות בינלאומיות כמו Philips Medical, Medtronic ו-GE Healthcare, ומיוצרות על ידי קבלני משנה. הסיבות לבחירה בצפון? הקירבה לטכניון, הימצאותם של קבלני משנה והצורך בנדל"ן במחיר סביר להקמת סביבות ייצור. "אם החברות ממוקמות גם במרכז הארץ, מדובר בדרך כלל בשלוחות של חברות-אם שממוקמות בצפון", אומרת טלי קמפינסקי, מנהלת מגזר צפון ב-SQLink.
הגורם העיקרי להפיכת תחום המדיקל לטרנד החם בקרב הייטקיסטים, הוא כמובן, מגיפת הקורונה, שהציבה את נושא הרפואה במרכז תשומת הלב הציבורית העולמית והפכה אותו לרלוונטי יותר, כשכל ילד יודע לדבר על ההבדל בין אנטיגן ל-PCR ולמנות מתוך שינה את היתרונות של מסיכות N95.
"השוק גדול, ומאפשר למועמדים לבחור בפינצטה לאיזו חברה הם מעוניינים להשתייך ואילו עולמות תוכן מעניינים אותם", מסבירה קמפינסקי. "תצורת חיפוש העבודה והדברים החשובים לעובד במקום עבודה השתנו מאוד מכפי שזכור לנו שהיה בעבר, והתעצמו בתקופה הזו. דבר ראשון, מחפשי העבודה אכן דורשים לשפר את תנאי ההעסקה שלהם, ודבר שני, הם מבקשים להיות חלק מחברה שמפתחת מוצרים בעלי ערך משמעותי לאנושות. כיום אנשים רוצים להיות חלק ממשהו שהוא מצד אחד טכנולוגי ומתקדם, ומצד שני מוצר משמעותי שבסופו של דבר משפר את העולם. נוסף על כך, כמגייסות אנחנו כיום מעורבות יותר וחשות רצון וגאווה לעבוד עם חברה שעושה דבר משמעותי ומהפכני".
עובדי ההייטק שדואגים גם לאימפקט - ההשפעה החיובית של עבודתם, אומרים זאת במפורש, מספרת גן וולמן, ראש צוות גיוס במגזר צפון ב-SQLink: "יש שמחפשים לעבוד רק על מוצר רפואי, ויש כאלה שלא, אבל הם מגדירים שהם מחפשים להשתלב בחברה עם מוצר משמעותי שיש לו ערך חיובי- כלומר דברים שתורמים לאנושות".
אף אחד לא רוצה רובוט ניתוחים שמפשל
בעבר נתפסו חברות המדיקל כמיושנות, בגלל עיסוקן במוצרים פיזיים גדולים ותעשייתיים, שנוצרים בתהליך פיתוח ארוך ומורכב. "בשונה מאפליקציית web שעולה לאוויר תוך חצי שנה, במדיקל תהליך התהוות של חברה, פיתוח מוצר ועד שהוא יוצא אל השוק, יכול להיות עניין של שנים. יש המון תהליכים רגולטוריים שחברות המדיקל צריכות לעבור", מסבירה קמפינסקי.
"התפיסה הרווחת היא שהחברות האלה מנותקות ונמצאות מאחור מבחינה טכנולוגית", מודה וולמן. "בפועל הן ממש לא מנותקות, אלא מתיישרות עם השוק ומתקדמות לדברים פורצי דרך, והמערכות נותנות מענה טכנולוגי מתקדם לצרכים הרפואיים שעולים מהשטח ולתחומים שלא היו בעבר. מה עוד שידוע שעבור עובדי הייטק, הסביבה הטכנולוגית חשובה מאוד. המוצרים מורכבים מאוד ורמת הדיוק והמקצועיות הנדרשות גבוהות מאוד. העובדים הם בדרך כלל יוצאי אוניברסיטאות ומהנדסים בפרופיל גבוה. בסופו של דבר אתה לא רוצה לקבל קוצב לב שפעם עובד ופעם לא, או רובוט ניתוחים שמפשל פה ושם".
תחום המדיקל זקוק למנעד רחב מאוד של עובדי הייטק: המפתחים הטובים ביותר, מפתחי C++ ו-C#, אנשי חומרה, מפתחי אונבורדינג, בודקים, בודקי מערכת, אנשי רגולציה. הם לא חייבים להבין ברפואה, אם כי, קמפינסקי אומרת, "יש שוני לעומת חברות אחרות כי חברות המדיקל עוברות תהליכים רגולטוריים, ולכן תמיד יש עדיפות לאנשים שמגיעים מעולם המדיקל. אבל אנחנו רואות את זה היום פחות ופחות. כלומר בסופו של דבר אי אפשר לצמצם את זה רק לנישה של המדיקל, כי בסופו של דבר העובדים יעברו מחברה לחברה".
אם אני עוסק בתחום רפואי, ואני רוצה לעשות הסבה מקצועית להייטק, האם יש לי יתרון כמי שיש לו ידע רפואי?
קמפינסקי: "יכול להיות לך ערך מוסף. אנחנו רואות לא מעט רופאים שלא מצאו את עצמם בעולם הרפואה, והם לא עושים הסבה להייטק, אלא נכנסים למחקר בחברות מדיקל. רופא לא ישתלב בחברת מדיקל כמהנדס תוכנה - הוא כן ירצה להיכנס לתעשייה ולהייטק, אבל ישאף להיות שם בעולמות של מחקר, מעבדות, טרום-פיתוח, אפיון צרכים, בנייה של מוצר, ניהול מוצר וכדומה".
עם כל הכבוד לתרומה לעולם, אנשים צריכים גם להתפרנס. לשמחתם, תנאי ההעסקה בחברות המדיקל דומים לאלו של חברות הייטק אחרות. וולמן: "התנאים הם לגמרי תנאים שנהוגים כיום בהיי-טק. כל הדברים שבעצם מתקיימים כיום בהיי-טק, המתנות והפינוקים, לגמרי קיימים שם". אחרי הכל, הן מתחרות על אותם עובדים, לעתים אפילו באותו אזור, משום שיש הרבה הייטק לא-רפואי בצפון, ואפילו חברות מהמרכז שפותחות שלוחות בחיפה כדי לגייס עובדים צפוניים. אפרופו צפון, חלק מעובדי ההייטק כבר עובדים בצפון, אחרים מוכנים לעשות רילוקיישן, ואלו שלא - ישמחו לשמוע שכמו בכל התעשייה, גם כאן עברו למודל עבודה היברידי. בנוסף, תעשיית המדיקל מנסות להגדיל את הגיווניות בתחום, לגייס יותר נשים ולספק תנאים וסביבות עבודה שימשכו יותר נשים אל התחום.
אז אם אתן ואתם בהייטק, ורוצים להתפרנס יפה ולשפר את העולם על הדרך, הנה כמה משרות מדיקל שיכולות לעניין אתכם:
לחברת מדיקל גלובלית באזור חיפה דרוש/ה R&D Board Designer
Verification Engineer לחברה בתחום המדיקל בצפון
Electrical Engineer לחברת מדיקל גלובלית
לחברה מובילה בתחום הרובוטיקה בצפון דרוש/ה Hardware Team Leader
Full Stack Software Engineer לחברת מדיקל באזור הצפון
לחברת מדיקל בינלאומית מדהימה דרוש/ה Senior DevOps Engineer