לפעמים יש לנו נטיה לשכוח שראיונות עבודה הם הדדיים- זה לא רק המעסיק שבודק אם אתם מתאימים לתפקיד ולחברה, גם אתם אמורים לבדוק האם התפקיד מתאים לכם ולא פחות חשוב- האם הארגון עצמו מתאים לכם?
ופה בדיוק העניין, איך בודקים אם ארגון מתאים לכם?
כאן נכנס לשימוש המושג "תרבות ארגונית", שבטוח שכבר נתקלתם בו. אבל למה מתכוונים כשאומרים תרבות ארגונית ואיך אתם יכולים (או נכון יותר- צריכים) לבדוק אם היא מתאימה לכם ואתם לה, במהלך תהליך הגיוס לעבודה?
מה זו תרבות ארגונית?
המונח "תרבות ארגונית" בנוי משני רבדים: הגלוי והסמוי. בשני הרבדים מדובר על הערכים המקודמים בארגון, ההתנהלות השוטפת, דפוסי ההתנהגות, הנחות היסוד והאמונות הברורות מאליהן, אבל, העניין הוא שבעוד שחלקם מוצהרים או נראים לעין (זהו הרובד הגלוי, כמו למשל, מהו סגנון הלבוש המקובל בעבודה ואיך מגבשים את הצוותים), את חלקם האחר לוקח יותר זמן לזהות (זהו הרובד הסמוי, כמו למשל, איזה התנהגות זוכה לחיזוק חיובי, איך פותרים קונפליקט, האם מכבדים את הזמן הפנוי של העובדים וכו'...).
בין אם מדובר ברובד הגלוי או הסמוי, כמועמדים פוטנציאלים לעבודה, אתם אמורים לרצות (ולכן גם לנסות) לאסוף כמה שיותר מידע על התרבות הארגונית במהלך שלבי הגיוס לעבודה, בכדי למנוע ככל האפשר בחירה בארגון שלא מתאים לכם.
איך בודקים תרבות ארגונית במהלך תהליך הגיוס לעבודה?
חברת האבחון וההשמה הגלובלית Cappfinity פירסמה בינואר השנה את תוצאות הסקר שביצעה בארה"ב במהלך שנת 2020-2021 בקרב 3,703 נסקרים. גולת הכותרת של הסקר היתה הממצא הבא: 80% ממחפשי העבודה רוצים לדעת מהי התרבות הארגונית של החברה לפני שהם מוכנים לחתום על חוזה עבודה. אבל פה בדיוק טמון הקושי: איך עושים את זה?
הנה מספר צעדים שאתם יכולים לבצע בכדי לבדוק אם התרבות הארגונית של חברה מתאימה לכם:
1. לא להתבייש לשאול שאלות ישירות- כבר הסכמנו שבראיונות העבודה כדאי שגם אתם "תראיינו" את המראיינים. הכינו מראש שאלות ואל תתביישו לשאול אותן בתקווה שאכן תקבלו תשובות כנות. למשל: האם קיימות תוכניות ניוד פנימיות בחברה? האם יש איזון בית-עבודה? האם ניתן לשלב עבודה מהבית? איך נקבעים היעדים האישיים? מהם הערכים שמקדמים בחברה? וכו'...
2. להסיק מסקנות מחוויית תהליך הגיוס- הממשק ביניכם לבין הארגון במהלך הראיונות יכול לספר לכם לא מעט על אופיה של החברה ועל התרבות הארגונית שלה. על פי הסקר של Cappfinity הנסקרים למדו על הארגון על פי התהליך שעברו, למשל:
o האם החברה נותנת עדכוני סטטוס שוטפים במהלך תהליך הגיוס (37%)
o האם מקבלים אינפורמציה על תנאים והטבות לעובדים (26%)
o אורך תהליך הסינון (22%)
o האם החברה מכבדת את הזמן והלו"ז של המועמדים במהלך תהליך הגיוס (21%)
o האם המגייסים מנחים את המועמדים לקראת הראיונות (20%)
o האם אפשרי לפגוש את חברי הצוות האחרים במהלך תהליך הגיוס (19%)
o האם החברה מציעה סיור במשרד במהלך הראיונות (18%)
o האם יש סימולציה של יום עבודה (17%)
3. לאסוף מידע ולקרוא בין השורות- הדרך השלישית תדרוש מכם להיות מאוד עירניים וקשובים, לאסוף אינפורמציה ולהסיק מסקנות משלל רמזים וסימנים קטנים. למשל: לבחון את האווירה הכללית במשרדי החברה, איך מצב הרוח של העובדים, האם שקט במסדרונות או שיש המולה, איך התקשורת בין העובדים, איך נראים המשרדים, איך נראה עמוד הלינקדאין של החברה, מה היה אירוע הגיבוש האחרון בחברה ומהם הערכים שחוזרים עליהם שוב ושוב באתר האינטרנט?
לסיכום, תרבות ארגונית היא ה- DNA של החברה, חלקה נראית לעין וחלקה סמויה. נצלו את השלבים השונים של תהליך הגיוס בכדי ללמוד בכל שלב עוד קצת על החברה ובכדי לבחון האם זה מקום שבאמת מתאים לכם לאורך זמן. זכרו, את המשכורת שלכם תקבלו פעם בחודש, אבל את התרבות הארגונית תחושו יום אחר יום במהלך החודש, אז בחרו חכם...
מחפשים עבודה בהייטק? שלחו לנו קו"ח >>